05.09.2013 - 11:04

Bedlington terijer (Bedlington terrier)

Bedlington_Terriers
foto:en.wikipedia.org

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 9)
GRUPA III – Terijeri
Sekcija 1 – Visokonogi terijeri
Bez radnog ispita

Opšti izgled: Dražesan, gibak, mišićav pas bez ikakvih znakova slabosti ili grubosti. Glava je kruškastog ili klinastog oblika. Izraz, kada je pas miran, blag i tih.

Karakteristika: Pun temperamenta, hrabar, potpuna prisnost. Inteligentan pratilac sa snažno izraženim lovačim instiktom.

Narav: Dobroćudan, pun ljubavi, plemenit, nije plašljiv ili nervozan. U mirovanju blag, a u uzbuđenju potpuno hrabar.

Glava i lobanja: Uska, pri tome duboka, zaobljene lobanje koja je pokrivena bujnom, svilastom ćubom, koja treba da je gotovo bela. Vilice duge i ka prednjem kraju se blago sužavaju, ne srne postojati stop. Linija od potiljne kosti do vrha nosa je ravna i neprekinuta. Ispod očiju dobro ispunjena, čvrsto priležuće i nikada slobodno viseće usne. Nozdrve velike i jasno ocrtane.

Oči: Male, sijajuće, duboko postavljene. Idealne oči su trouglaste. Plavi psi imaju tamne oči, plavi sa plamenom bojom imaju ćilibarne oči, a psi boje jetre i peska imaju boju očiju svetlog lešnika.

Uši: Srednje velike, u obliku lešnika, nisko usađene i ravno uz obraz priležuće. Tanke i somotaste, prekrivene finom kratkom dlakom, pri tome na vrhu čini resu od beličaste, svilaste dlake.

Zubalo: Veliki i snažni zubi. Makazasto zubalo pri čemu sekutići gornje vilice bez razmaka naležu na one iz donje.

Vrat: Dug, sužava se na gore. Snažan u korenu, bez ikakvih znakova gušavosti. Harmoničan prelaz ka plećkama. Glava je nošena prilično visoko.

Prednji deo: Ravne prednje noge, postavljene na grudima daleko jedna od druge. Došaplje dugo i blago koso, ali bez slabosti, plećke ravne i koso postavljene.

Telo: Mišićavo i padajuće savitljivo. Duboke i primereno široke grudi. Rebra ravna i duboka, pri čemu se grudna muskulatura pruža do laktova. Leđa imaju prirodan luk iznad slabina, i time čine usukanu donju liniju. Telo je nešto duže od visine.

Zadnji deo: Mišićav i primerene dužine. Zaobljen slabinski deo sa najvišom tačkom iznad slabina. Zadnje noge deluju duže od prednjih.. Skočni zglob snažan i nisko postavljen, niti unutra, niti napolje okrenut.

Šape: Duge, zečije sa debelim, dobro zatvorenim jastučićima.

Rep: Srednje dug, debeo u korenu, završava se špicasto, ljupko zavijen. Nisko usađen, nikada nije nošen iznad leđne linije, lako i elastično kod sporog tempa i blago njihajući pri većim brzinama.

Dlaka: Veoma karakteristična. Gusta i ravna, dobro odstojeća od kože, ipak nije žičasta. Jasna rastrojenost ka malim uvojcima u obliku vadičepa, posebno na glavi i licu.

Boja: Plava, jetrena ili boja peska, sa ili bez paleža. Tamni tonovi su u prednosti. Plavi i plavi sa paležom moraju imati crnu nosnu pečurku, jetreni i boje peska moraju imati nosnu pečurku braon boje.

Veličina: Visina grebena 40,6 cm. Dozvoljena su blaga odstupanja, kod ženki na dole i kod mužjaka na gore. Masa tela između 8 i 10,5 kg.

Greške: Svako odstupanje od predviđenih tačaka smatra se manom, čije ocenjivanje stoji u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.

N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar