05.09.2013 - 13:37

Basenji (Basenji)

Basenji_600
foto:en.wikipedia.org

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 43)
GRUPA V – Špic tip i primitivni tip pasa
Sekcija 6 – Osnovni tip – Pratip
Bez radnog ispita

Opšti izgled: Lagane građe, finih kostiju, aristokratskog izraza, visokonog u odnosu na dužinu tela, uvek uravnotežen, pažljiv i inteligentan, naborima bogata glava, sa stojećim ušima ponosno je nošena na dobro savijenom vratu. Duboko protežuća grudna kost jasno prelazi u grudni deo. Rep je zavijen. Ovo daje sliku potpuno proporcionalnog psa sa ljupkošću gazele.

Karakteristike: Ne laje, ali nije ni mutav. Tipično glasanje sastoji se od mešavine kratkotrajnog „smeha” i jodlovanja. Vredna je pomena u svakom slučaju velika čistoća glasanja.

Narav: Inteligentna, nezavisna rasa ali puna ljubavi i opreza. Može biti rezervisan prema strancima.

Glava i lobanja: Ravna, dobro oblikovana i srednje širine, sužava se ka nosu sa slabo izraženim stopom. Rastojanje od potiljne kosti do stopa nešto je duža nego od stopa do vrha nosa. Postrane lobanjske linije ravnomerno se sužavaju ka njušci, pri čemu su ostvarene uravnotežene linije obraza.

Fini i bogati nabori na čelu, pri uspravnim ušima, čine poželjnu postranu naboranost, ipak ne preterano do stvaranja podgušnjaka. Nabori kod štenaca su jasno uočljivi. Kod trobojnih pasa naboranost je slabije jasna zbog senki. Crn nos je poželjan.

Oči: Tamne, bademaste, koso postavljene i pogleda uperenog u daljinu. Prilično nedokučiv pogled.

Uši: Male, špicaste, uspravne i blago ćubastog oblika, fine građe, usađene dosta daleko napred. Vrhovi ušiju leže blilže sredini lobanje nego spoljašnji deo korena uha.

Zubalo: Snažne vilice sa perfektnim, pravilnim i potpunim makazastim zubalom pri čemu gornji sekutići bez razmaka apreklapaju one u donjoj vilici.

Vrat: Snažan, dobre dužine i ne deluje debelo. Dobro oblikovan i na mestu usađenosti nešto puniji sa naglašenim elegantnim lukom gornjeg dela vrata. Dobro usađen između plećki. Ističe ponosno držanje glave.

Prednje noge: Plećke dobro unazad položene, mišićave ali ne preterano. Laktovi naležu na grudni koš. Posmatrano od napred laktovi sa rebrima čine liniju koja se duž noge produžava ravno do zemlje, pri čemu je omogućen srednje dugi front. Prednje noge su ravne, finih kostiju i imaju veoma dugu podlakticu. Došaplje dobre dužine, ravno i pokretno.

Telo: Uravnoteženo, sa kratkim, pravim leđima. Rebra dobro zaobljena duboka i ovalna. Slabine su kratke, duboko protežuća grudna kost prelazi u jedan jasan struk.

Zadnje noge: Snažne i mišićave. Nisko postavljeni skočni zglobovi nisu ni unutra ni napolje okrenuti. Duge potkolenice. Srednje uglovan koleni zglob.

Šape: Male, ovalne i kompaktne sa debelim jastučićima, dobro uzglobljeni prsti i kratki nokti.

Rep: Visoko usađen pri čemu krivina sedne kosti biva izdignuta iznad korena repa, što ističe isturen utisak zadnje noge. Nošen iznad kičemenog stuba, prisno naleže na butinu sa jednostrukim ili dvostrukim zavojem.

Kretanje: Noge se izbacuju ravno napred sa hitrim, dugačkim, neumornim i zamahu- jućim korakom.

Dlaka: Kratka, sjajna i gusta, veoma fina. Koža je veoma elastična.

Boja: Čisto crna i bela, crvena i bela, crna, paležna boja i bela sa položenim „semenom lubenice” i maskom. Paležna boja i bela treba da ima belo na šapama, grudima i vrhu repa. Dozvoljene su bele noge, lisa i bela kragna.

Veličina i masa: Mužjaci 43 cm, ženke 40 cm. Idealna masa mužjaka je 11 kg, a ženki 9,5 kg.

Greške: Svako odstupanje od gore navedenog smatra se greškom čije ocenjivanje stoji u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.

N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar