04.09.2013 - 20:47

Australijski kratkorepi pastirski pas (Australian Stumpy Tail Cattle Dog)

Australian_Stumpy_Tail_Cattle_Dog
foto:en.wikipedia.org

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 351)
GRUPA I – Ovčarski psi i psi terači stoke (osim švajcarskih pastirskih pasa)
Sekcija: 2 – Psi terači stoke (osim švajcarskih pastirskih pasa)
Bez radnog ispita
DATUM OBJAVLJIVANJA ORIGINALNOG VAŽEĆEG STANDARDA  06.07.2005.
DATUM USLOVNOG PRIZNANJA: 13.07.2005.
Na Međunarodnim izložbama pasa koje su odobrene od FCI ne može konkurisati za CACIB do zvaničnog priznavanja rase.

UPOTREBA: Kao što samo ime govori, primarna funkcija ovog psa je uloga u kojoj on nema premaca – kontrola i teranje stoke kako u otvorenim tako i u ograničenim prostorima kao i u teškim uslovima. Uvek na oprezu, izuzetno inteligentan, budan, hrabar i pouzdan istinski posvećen obavljanju dužnosti, što ga čini idealnim radnim pastirskim psom.

KRATAK ISTORIJAT RASE:  Kratkorepi pastirski pas ima dugu istoriju u Australiji i pažljivo je odgajan za teranje stoke u ranom 19. veku. Postoje dva mišljenja o osnivaču ove rase. Prva verzija kaže da je to Thomas Simpson Hall; ukrštanjem severno-engleskih pasa terača stoke, Smithfileds-a, sa nativnim australijskom dingom stvoren je prvi australijski  pastirski pas koji je poznat kao Hallov Heeler (oko 1830). Prema drugoj verziji, stočar po imenu Timmins iz Bathrusta, Novi Južni Vels je 1830. godine pario Smithfileds-a sa australijskim nativnim psom Dingom, a potomci, crveni bob-tail psi su bili poznati kao „TIMMINS BITERS“. Ovi psu su bili veliki radnici, ali se pokazalo da su suviše oštri prema stoci. Bilo je neophodno još jedno ukrštanje. Uveden je kratkodlaki plavi Koli, a to je dovelo da jednog generalno izvanrednog  psa, pretka današnjeg Kratkorepog pastirskog psa.
Smithfield je zaslužan sa uvođenje prirodno kratkog repa dok je Dingo zaslužan za boju kao i za prirodno prihvatanje teških uslova životne sredine. Plava boja potiče od plavog Kolija, koji je takođe poznat i kao nemački Koli.

Generalno su „Kratkorepi“ odgajani u prostranim seoskim oblastima Australije a samo mali broj njih je registrovan u rodovnicima. Godine 2001, ova stara rasa je preimenovana u Australijskog kratkorepog pastirskog psa.

OPŠTI IZGLED: Pre treba da ima izgled srazmernog radnog psa a ne četvrtast izgled iz profila, žilav i neuglađen, sa dovoljnom masom koja odaje utisak sposobnosti da izdrži duge periode naporno radeći bez obzira na uslove.

PONAŠANJE/TEMPERAMENT: Kratkorepi pastirski pas ima prirodnu sklonost ka radu u kontrolisanju stoke. On je po prirodi odan, hrabar i privržen. Uvek je budan, na oprezu i poslušan mada sumnjičav prema strancima. Uvek mora biti pogodan za prikazivanje na izložbama.

GLAVA:

LOBANJSKI DEO:
Lobanja:  Široka između ušiju i pljosnata, blago se sužava prema očima.
Stop: Neznatan ali ipak definisan.

LIČNI DEO: Prednji deo lica je umereno dug, dobro popunjen ispod očiju, duboka snažna vilica se sužava u tupu snažnu njušku.
Nos: Crn, bez obzira na boju psa.
Njuška: Tupa i snažna
Čeljusti/zubi: Zubi su jaki, čvrsti i pravilno raspoređeni. Donji sekutići se zatvaraju iza prednjih i samo ih dodiruju.
Obrazi: Mišićavi ali ne grubi
Oči: Oči treba da budu ovalnog oblika, umerene veličine ni potpuno vidljive ni ispupčene, sa budnim i inteligentnim ali ipak sumnjičavim izrazom i tamno smeđe boje.
Uši:  Uši su umereno male, presavijene na vrhu i skoro šiljaste. Usađene su visoko ali ipak prilično razmaknute. Koža umereno debela. Unutrašnja strana ušiju treba da bude prilično kosmata.

VRAT: Vrat je izuzetno snažan, lučno savijen, mišićav, srednje dužine, širi se ka telu i utapa u njega, nema opuštene kože ispod vrata.

TELO: Dužina tela od grudne kosti do zadnjice treba da bude ista kao i visina na nivou grebena.
Leđa: Ravna, široka i snažna
Krsta: Duboka i mišićava
Grudni koš: Rebra dobro raspoređena, sužavaju se ka donjoj polovini formirajući dubok, umereno širok grudni koš

REP: Rep nije kupiran, prirodna dužina ne prelazi 10 cm, usađen visoko ali ga pas ne nosi iznad linije leđa.

PREDNJE NOGE: Jakih kostiju i mišićave. Gledano iz bilo kog ugla one su savršeno ravne.

Lopatice: Čvrste, mišićava i iskošena
Laktovi: Paralelni sa telom

ZADNJE NOGE: Široke, snažne i mišićave. Gledano od pozadi, zadnje noge su od skočnog zgloba do šapa ravne, postavljene ni suviše blizu ni suviše daleko jedna od druge.

Bedra: Dobro razvijena
Kolena: Umereno izvrnuta
Skočni zglob: Snažan, umereno spušten, dovoljno savijen.
Šape: Šape treba da budu okrugle, snažne, debelih jastučića sa lučno savijenim, priljubljenim prstima. Nokti su snažni, kratki, tamne boje.

HOD/KRETANJE: Bešumnost je od vrhunskog značaja. Aktivnost je istinska, slobodna, gipka i neumorna, pokreti ramena i prednjih nogu su sinhronizovani sa snažnim odbacivanjem uz pomoć zadnjih nogu. Mogućnost brzih i iznenadnih pokreta je od suštinskog značaja.

DLAKA:
Pokrovna dlaka je umereno kratka, ravna, gusta i srednje grube strukture. Podlaka je kratka, gusta i meka. Dlaka oko vrata je duže i formira blagi okovratnik. Dlaka na glavi, nogama i šapama je kratka.
BOJA:  
•    Plava: Ovaj pas treba da bude plave boje ili prošarano plave boje, jednobojan. Na glavi mogu da postoje crne oznake. Dozvoljene su crne oznake na telu.
•    Sa crvenim mrljama: Boja treba da bude podjednaka crvena sa mrljama na celom telu, uključujući i podlaku (koja ne treba da bude bela ili krem), sa ili bez tamnijih oznaka na glavi. Crvene fleke na telu su dozvoljene.

VELIČINA

Visina:  Mužjaci: 46-51 cm na nivou grebena
Ženke: 43-48 cm na nivou grebena

Mužjaci ili ženke izvan ovih navedenih dimenzije nisu poželjni.

GREŠKE: Svako odstupanje od gore navedenih stavki treba smatrati greškom, a ocenjena ozbiljnost greške treba da bude direktno srazmerna njenom stepenu.

OZBILJNE GREŠKE:
•    Nos smeđe boje ili boje mesa.
•    Ružičasti očni kapci
•    Podgriz ili predriz
•    Rep duži od 10 cm
•    Ravno postavljena lopatica
•    Slabi laktovi, prednje došaplje ili šape.
•    Ukočene zadnje noge
•    Povijen ili „kravlji“ stav (spojene pete – rastavljeni prsti)
•    Ružičasti ili beli nokti
•    Bela ili krem boja krzna.

ELIMINIŠUĆE GREŠKE:
•    Agresivan ili prekomerno stidljiv temperament
•    Kupiran rep
•    Žućkasto crvene oznake

Svaki pas koji jasno ispoljava fizičke abnormalnosti ili abnormalnosti u ponašanju će biti diskvalifikovan.

N.B. Mužjaci treba da imaju dva naizgled normalna testisa koji su potpuno spušteni u skrotum.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar