05.09.2013 - 09:56

Atlaski pastirski pas (Chien de l atlas(Aidi))

Aidi
foto:en.wikipedia.org

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 247)
GRUPA II – Pinčeri i  šnauceri  – molosi i švajcarski pastirski psi
Sekcija: 2 – Molosi
Podsekcija 2.2 – Tip planinskih pasa
Bez radnog ispita

Ne postoji kao ovčarski pas na Atlasu. Pas koji živi u ovim planinama nikada ne čuva stada u smislu u kome psi to rade u Evropi. Atlaski pastirski pas-Aidi je planinski pas za odbranu čadora i imovine svog gospodara, tako da štiti stoku od zveri koje tu mogu da počine otimačinu.

Opšti izgled: Čvrst, vrlo otporan pas, upadljiv po svojoj snazi i pokretnosti; mišićav, krepak, moćno građen bez ikakve glomaznosti, poseduje bujnu dlaku koja ga, u tim praroditeljskim planinama, štiti od sunca isto tako dobro kao i od hladnoće. Ta gusta dlaka obrazuje oklop u borbi, protiv šakala i ostalih otmičara, u koju je Aidi doveden da bude od koristi.

Njegov pogled je živ, neposredan i odlučan tako da priliči požrtvovanom psu uvek spremnom da obavlja svoju ulogu čuvara. U izvesnim oblastima ljudi imaju naviku da skraćuju uši, čak i rep radnim psima što nije poželjno.

Glava: Medveđa, suva, vrlo proporcionalna telu, kupastog oblika; jagodice nisu izvajane i povezane su u ravan, bez preloma, od lobanje do njuške. Lobanja je ravna i široka, primetna je blaga središnja čeona brazda, a potiljna kvrga je, premda postoji, slabo osetna.

Njuška: Kupasta kao i glava, primetno kraća od lobanje, u odnosu 5:6. Stop je slabo istaknut, kos.

Nosna pečurka: Crna ili braon u skladu sa bojom dlake, zadovoljavajuće je široka, a nozdrve su vrlo otvorene.

Vilice: Snažne, zubi su dobro usađeni, beli i pravilni, predgriz ili podgriz je neprihvatljiv.

Usne: Suve, zbijene, crne ili braon u zavisnosti od boje dlake.

Uši: Srednje dužine, blago zaobljenih vrhova, koso su usađene tako da veoma oslobađaju lobanju, nošene poluoboreno, podignute ka napred kada je pas u pažnji i ponekad zabačene unazad kada se pas odmara.

Oči: Srednje veličine, tamne nijanse bilo kakva da je boja dlake; očni kapci su blago kosi i vrlo pigmentovani, izgledaju kao našminkani na svetloj dlaci; pogled je živ, pažljiv i ispitivački.

Vrat: Snažan, mišićav, bez podgušnjaka.

Plećke: Vrlo usmerene; greben jasno istaknut.

Grudni koš: Zadovoljavajuće širok, vrlo dubok i veoma spušten, doseže bar do iznad laktova; rebra su blago povijena.

Trbuh: Uzdignut iza vitih rebara, ali nikada kao kod hrta.

Gornja linija: Leđa široka, mišićava, umereno duga; krsta snažna, vrlo mišićava i blago zaobljena; leđna linija treba da prikaže blago ulegnut, ali nikada sedlast profil.

Kukovi i butine: Slabinsko ispupčenje vrlo naglašeno, butine mišićave, ali nisu glomazne, dosta spuštene.

Noge: Prednje prave, čvrste, umereno mišićave. Podlaktice kratke i skoro prave. Uglovi kolena i skočnog zgloba vrlo zatvoreni, što podiže sapi i odaje utisak da se leđa spuštaju ka grebenu. Peti prsti nisu dozvoljeni.

Sape: Primetno okrugle, sa tvrdim jastučićima i snažnim noktima čija je boja u funkciji dlake.

Rep: Dug, doseže bar do skočnog zgloba, usađen u produžetku linije krsta, nošen nisko, kao sablja krivošija kada se pas odmara. Rep je veoma bujno odlakan, a bogata perjanica je znak čistote rase. U akciji, pas nosi rep vrlo veselo, ali se on nikada ne uvija na leđima.

Dlaka: Veoma gusta, poluduga i ćupasta, duga oko 6 cm, osim na licu i ušima gde je kratka i tanka. Na vratu i ispod grla oblikuje grivu, naročito kod mužjaka. Gaće i rep pokriveni su obilnom i dugom dlakom.

Boja: Vrlo raznolika: boje peska, žutocrvena, bela, boja lave, riđa, tigrasta, crnobela, belo-riđa, manje ili više boje uglja, trobojna, i td…. vrlo rasuto raspoređene pege obrazuju plašt i kapu koji su razdvojeni šalom, sa listom koja se proširuje; nosna pečurka i usne su veoma pigmentovane (pege Bernardinca).

Visina: od 52 do 62 cm.

Mane: Izgled zbijen (cob); uska lobanja; kratke ili suviše duge uši; odsustvo stopa ili prenaglašen stop; nedokučiv, unezveren ili bezizražajan pogled; škrta ili odsutna pigmentacija očnih kapaka ili nosne pečurke; loša uravnoteženost.

Diskvalifikacione mane: Oko ptice grabljivice; kratka dlaka; uvijen rep, nezadovoljavajuća perjanica; zašiljena njuška; uspravno nošene uši; nedostatak jednog ili oba testisa.

Napomena: Ovaj Standard zamenjuje i oglašava nevažećim Standard 247 objavljen IS.juna 1963. pod nazivom Atlaski ovčar (Berger de l Atlas).

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar