05.09.2013 - 12:05

Američki stafordski terijer (American Staffordshire Terrier)

Don-King
Foto: facebook.com/miloje.cirovic

FCI  KLASIFIKACIJA (FCI No. 286)
GRUPA III – Terijeri
Sekcija 3 – Terijeri tipa bul
Bez radnog ispita

Opšti izgled: Američki stafordski pas treba da odaje utisak velike snage na osnovu svoje veličine, to je dobro građen pas, mišićav ali okretan i graciozan, veoma budno prati okolinu. Treba da je čvrst, ni visokonog ni hrtast. Izvanredno je hrabar.

Glava: Srednje dužine, duboka, lobanja je široka, mišići na obrazima veoma izraženi, stop veoma izražen, uši visoko usađene.

Uši: Kupirane ili ne. Ako su nekupirane treba da su kratke, u vidu poluruže ili uspravne.Uši koje slobodno padaju kažnjavaju se.

Oči: Tamne boje, okrugle, smeštene nisko i veoma razmaknute. Bez bobica na kapcima.

Njuška: Srednje dužine, zaobljena u gornjem delu i naglo se skuplja ispod očiju. Vilice su dobro istaknute, donja je jaka i čvrsta. Usne su čvrste i dobro priležuće bez delova koji vise. Gornji sekutići su u uskom dodiru sa prednjom stranom donjih sekutića (makazasto zubalo). Njuška je apsolutno crna.

Vrat: Snažan, lagano izbočen, sužava se od plećki prema potiljku. Koža nije opuštena. Srednje je dužine.

Plećke: Jake i mišićave, lopatice široke i kose.

Telo: Rebra dobro zasvođena, duga prema zadnjem delu. Međusobno blizu postavljena.Prednje noge su dovoljno razmaknute što omogućava pravilan razvoj grudi koje su visoke i široke.

Rep: Kratak u odnosu na visinu, nisko usađen, postepeno se stanjuje prema vrhu. Nije ni uvijen, ni uzdignut iznad leđa. Ne kupira se.

Noge: Prednje noge moraju biti prave, kosti su jake i zaobljene, podlaktice čvrste i prave. Zadnje noge su veoma mišićave, potkolenice su spuštene i nisu okrenute ni unutra ni spolja. Stopala (šape) su srednje veličine zbijena i čvrsta. Korak treba da je elastičan, pas ne sme pri hodu da se klati ni da ravaniše.

Dlaka: Je kratka, gusta, čvrsta pri dodiru i sjajna.

Boja: Dozvoljene su sve boje dlake, jednobojna, višebojna ili šarena. Nepoželjna je sasvim bela, više od 80% bele, black and tan (crna sa vatreno crvenom) i boja džigerice.

Veličina: Težina je srazmerna rastu. Poželjna je visina od 45,72 cm do 48,26 cm, kod
mužjaka i 43,18 cm do 45,72 cm kod ženki.

Mane: Kažnjava se depigmentacija njuške, svetle oči ili kapci bez pigmenta, suviše dug ili nepravilno nošen rep, predgriz ili podgriz

N.B. Mužjaci moraju imati dva testisa normalne veličine, potpuno spuštena u skrotum.

Karakteristike rase

Prikladan za stan

Odan

Prikladan za auto

Društven

Prikladan za decu

Teritorijalan

Prikladan za druge ljubimce

Lak za obuku

Zdravlje

Pas za rad

Inteligencija

Čuvar