16.11.2013 - 16:01

DRESURA PASA: Obuka kreće kada štene uđe u dom!

Iskusni instruktori obuke pasa savetuju za portal Ljubimci.telegraf kako treba da se postupa sa štenetom od prvog dana kada stigne u vaš dom kako bi bilo poslušno, kao i kojim metodama će vaš najbolji prijatelj uspešno proći obuku i postati izdresiran pas

Obuka pasa
Foto: Facebook/Dragicevic Vladimir

Najveća greška većine vlasnika pasa je čekanje da štene poraste kako bi se počelo sa obukom, objašnjava Vladimir Dragićević iz beogradske škole za obukuAportgoat“.

- Obuka počinje onog momenta kada štene dođe u dom. To nije neka ozbiljna obuka, već osnovno kućno vaspitanje, da nauči gde treba da vrši nuždu, šta sme a šta ne sme da gricka. Vlasnik to treba sam da uradi i ostvari što bolji kontakt sa psom pre nego što se započne neka ozbiljna obuka – navodi Dragićević.

On ističe da se kompletna obuka zasniva na tome da vlasnik ima dobar odnos sa psom jer se iz tog dobrog odnosa sve ostalo mnogo lakše radi.

- Što se tiče obuke, pas može da krene već sa četiri-pet meseci starosti. Metode kojima mi radimo su pozitivna motivacija kroz hranu ili igračku, u zavisnosti od toga šta sam pas više voli, a tako ga navodimo da izvršava zadate komande. Obuka se radi sa vlasnicima, jer ako on prođe kurs sa psom tako izgrađuje odnos sa njim – objašnjava Dragićević.

Obuka pasa

Foto: aportgoat.rs

On kaže da je u grupama na kursu od osam do deset pasa, pa tako ujedno uče da funkcionišu u grupi.

- Bez obzira na to što ima drugih pasa i nekih ometajućih faktora, oni moraju da se fokusiraju na vlasnika jer se jedino tako dobija pravi rezultat. Osnovni kurs poslušnosti traje u proseku oko tri meseca – navodi Dragićević.

Srđan Milošević, instruktor za obuku i kinološki sudija, objašnjava da sve do druge godine starosti nije kasno da se počne za obukom psa.

- Osnovni stepen obuke kod nas traje tridesetak dana, ali sve zavisi od samog psa jer je svaki priča za sebe – kaže Milošević.

On otkriva i male trikove kako je najlakše naučiti štene da ne vrši nuždu u stanu, sa čime najveći broj vlasnika ima problem.

- U veterinarskim apotekama i prodavnicama za kućne ljubimce mogu da se kupe pelene za štence, kao i kapi koje se na njih nakapaju, a koje privlače štene da baš tu obave nuždu. Te pelene bi trebalo malo po malo privlačiti ka ulaznim vratima stana, te ih u jednom momentu i izneti napolje. Drugi način je da se štene nekih petnaestak minuta nakon nužde izvede napolje, te kada izvrši nuždu napolju treba ga nagraditi – navodi Milošević.

Pas sa lopticom

Foto: sxc.hu/Cjcj

On preporučuje vlasnicima da se dobro raspitaju kome poveravaju psa na vaspitanje jer je sve više samozvanih instruktora i dresera.

Ne ostavljati malu decu samu sa psom

Instruktori ističu da dosta ljudi greši kada misli da određene rase vole ili ne vole decu. Kako objašnjavaju, psi jednostavno više ili manje tolerišu decu, odnosno njihovo ponašanje prema psima.

Roditelji, smatraju stručnjaci, greše i kada ostavljaju dete samo sa psom, jer nije preporučljivo da mališani ispod 12-13 godina ostavljaju sami sa životinjom jer može da se desi da povrede psa zbog čega će on pokušati da se brani.

* Šta pas može da nauči na osnovnoj obuci:

- kretanje uz nogu
- okret (na levo, desno, u krug)
- sedanje
- da bude miran kod veterinara
- zabrana
- pohvala
- zabrana uzimanja hrane

(ljubimci.telegraf.rs)

Tagovi: dresiranje pasa, obuka pasa, psi

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 komentar za DRESURA PASA: Obuka kreće kada štene uđe u dom!

  1. Ja nerazumem zasto da ne ostavis dete sa psom
    Eto ja imam 11 godina I Avalon dan Sam sam sa svojim psom