15.12.2017 - 13:15

VAŠ LJUBIMAC SE MNOGO ČEŠE IZA UVA? Hitno ga odvedite kod veterinara!

Ukoliko se vaš pas prekomerno češe, moguće da je zaradio ušnu šugu!

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Ukoliko se vaša maca ili pas prečesto češu iza uva, to može da bude znak ouzbiljnijih problema, koje vaš najbolji prijatelj ima. Naime, ovaj simptom, može značiti da su zaradili parazite koji uzrokuju takozvanu ušnu šugu!

Stvar zna da bude i gora, ukoliko u svom domaćinstvu imate više od jedne životinje, jer su ovi paraziti lako prenosivi, i znaju da zaraze i ostale životinje, ali i da pređu na čoveka, a ne moramo vam dodatno objašnjavati koliko se stvari dodatno komplikuju ukoliko u vašem domaćinstvu žive i deca.

Šugarci (tako je ime ovih parazita) su bele boje i parazitiraju na početku ušnog kanala, tako da ih je lako prepoznati. Kretanjem i hranjenjem unutar kanala izazivaju iritaciju i upalu, što se manifestuje stalnim češkanjem, što dovodi do povreda okoline uva. Kod dugotrajne invazije, može doći do probijanja bubne opne, te do poremećaja orijentacije, gubitka ravnoteže i neuroloških problema.

Ako u uvu ljubimca primetite tamne naslage, vrlo verovatno se već radi o uznapredovaloj infekciji, pa što pre zovite veterinara. Lečenje ovog oboljenja se obavlja u skladu sa postavljenom dijagnozom i neretko je dugotrajno. Zato budite strpljivi!

Tagovi: pas, syste

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*