20.07.2017 - 08:49

HUMANA MISIJA ŠKOTSKIH OVČARA: Tri psa spasavaju Čile!

Sudbina tri psa je da spasu klimu čitave zemlje

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Posle katastrofalnih požara u januaru, kada je više stotina hiljada kilometara šume izgorelo, u Čileu su rešili da hitno pribegnu pošumljavanju terena, kako bi u dogledno vreme vratili odbegle životinje u njega.

Tim povodom, angažovani su petogodišnji Das, njegova jednogodišnja kći Olivia i Samer. Oni su gramičarski škotski ovčari, i imaju zadatak da trče, igraju se i skaču po opustošenim predelima. Neko bi rekao da je to prost zadatak za njih, a dok to rade iz specijalno privezanih torbi sa rupicama ispadaće semenje drveća, cveća i trave, kako bi dok se igraju oni istovremeno i pošumnjavali predele.

“Ključni element je da životinje mogu da žive” na tim područjima, rekla je Franciska Tores (32), direktorka Pevosa, ekološke organizacije koja ima više od 26.000 članova.

Tores je vlasnica troje pasa uključenih u misiju, a ujedno i trener pasa za osobe s posebnim potrebama. Das, Olivia i Samer poslušni su i dolaze na njenu zapovest. Neće napasti nijednu životinju koja se nalazi u šumi ako ih ona pozove.

Za ovaj posao izabrani su psi, jer oni tokom dana mogu da pošume predeo u prečniku od 30 kilometara, dok čovek može samo tri.

Tagovi: pas

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*