04.07.2017 - 09:07

OVIM NIKAKO NE SMETE HRANITI VAŠEG PSA: 12 namirnica koje ljudi koriste, a koje bi ubile vašeg najboljeg prijatelja

Ove namirnice vašem psu nikako ne smete davati

FOTO: pixabay
FOTO: pixabay

Kao odgovorni vlasnik psa, u svakom trenutku bi morali da znate šta vaš pas nikako ne bi smeo da jede. Nije dovoljno samo se držati propisane dijete.

Postoji gomila hrane koja je štetna za vašeg psa, a za koju vi verovatno niste to ni znali jer je za ljude savršeno zdrava. Nema ništa gore nego kada vaš pas pati zbog greške u dijeti. Oni jesu vaši najbolji prijatelji, ali svakako ne bi trebali jesti kao vaši najbolji prijatelji.

Zbog toga vam predstavljamo listu od 12 namirnica koje su savršeno zdrave za vas, ali bi mogle da ubiju vašeg psa.

Čokolada je prva na listi, i većina vas je verovatno svesna da psa ne bi trebalo hraniti ovim slatkišem.  Ukoliko pas pojede čokoladu može početi da povraća, može dehidrirati, imati bolove u stomaku, tremor mišića, isprekidan srčani ritam, povećanu temperaturu, a od svega toga na kraju može i umreti.

Mleko se nalazi na listi štetnih namirnica, iako štenci piju mleko svoje majke. Ipak, neki psi su netolerantni na laktozu, što može dovesti do povraćanja, proliva i drugih gastroenteroloških problema. Konzumiranje mleka nije smrtonosno, ali može izazvati niz drugih problema, koji se na kraju mogu završiti takvim ishodom.

Određene vrste sira baš kao i mleko mogu loše uticati na zdravlje vašeg psa. Konzumiranje sira neće naškoditi u određenoj meri. Ipak, ako se pretera, vaš pas će oboleti od dijareje i povraćanja,

Luk može naškoditi više vašem psu nego što će biti obično plakanje. On sadrži sastojke koji mogu naškoditi vašem psu, ukoliko se konzumira u određenoj meri. Može stradati krvna slika, što dovodi do pada imuniteta i pokretljivosti, a kod težih slučajeva neophodna je transfuzija krvi.

Makadamski orasi mogu biti neverovatno štetni po vašeg psa. Određene hemikalija koje su pronađene u ovoj namirnici, mogu biti veoma štetne za vašeg psa. Mogu izazvati slabost, kao i nemogućnost šetanja. Osim toga simptomi su i povraćanje, depresija, tremor i hipotermija.

Što je beli luk kvalitetniji i jači to je štetniji za vašeg psa. Čak je opasniji i od običnog luka jer sadrži veoma toksične materije. Pas neće osetiti posledice konzumiranja ove namirnice nekoliko dana, ali će osećati umor i nevoljno će se kretati. Urin psa će postati crven, a na kraju će svakako biti potrebna transfuzija krvi.

Iako je nepoznato koje toksične materije grožđe sadrži, poznato je da one mogu biti jako štetne, i da posledice mogu biti katastrofalne. Konzumiranje grožđa može dovesti do naglog propadanja bubrega. Osim toga povraćanje i dijareja su očiti simptomi, kao i dehridatacija i nedostatak apetita. Smrt nastupa u roku od 3 do 4 dana.

U zavisnosti od količine pojedengog avokada, ova namirnica takođe može biti veoma toksična. Može izazvati stomačne tegobe kod psa, teškoće sa disanjem, kao i probleme gastroenterloškog trakta.

Konzumiranje kore od jabuke kod psa takođe može biti veoma opasno. Ona sadrži toksične materije koja može izazvati vrtoglavicu, otežano disanje, nesvesticu, hiperventilaciju, šok pa čak i komu.

Testo takođe može biti veoma loše za vašeg psa, jer osim alkohola koji sadrži kod psa može izazvati i stomačne tegobe, kao i gasove, koji mogu voditi do velikih bolova.

Kofein se nalazi na listi štetnih namirnica jer sadrži metilisani ksantin, koji stimuliše nervni sistem psa, uzrokuje povraćanje, konstantan umor, srčane probleme, pa i smrt.

Hrana koja je bogata masnoćama, kao što je na primer slanina je takođe veliki problem za vašeg psa, i može oštetiti pankreas. To dalje može dovesti do problema sa varenjem i apsorbovanjem hrane.

Tagovi: ishrana psa, pas

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*