27.06.2017 - 12:33

EVO KAKO DA POMOGNETE VAŠEM PSU: Obezbedite vašem najbolju prijatelju dovoljnu količinu vode

Psima je neophodna voda kako bi preživeli ogromne vrućine

FOTO: pixabay
FOTO: pixabay

Telesna masa psa je 75% sastavljena od vode, i onda nije ni čudo što se naši najbolji prijatelji pre obrušavaju na činiju sa vodom nego na onu sa hranom. Psi bez hrane mogu da izdrže i nekoliko nedelja, ali bez vode tek nekoliko dana.

Od njihove ugojenosti zavisi količina vode u telu, pa tako nešto deblji psi, imaju samo 50% vode u odnosu na ukupnu masu tela. Psi gube vodu dahtanjem, varenjem u crevima i sistemu za preradu hrane, ali i kroz pluća i bubrege. Ovako potrošena tečnost mora da se nadoknađuje, što se svakom vlasniku nameće kao jedna od prvih i najvažnijih obaveza pri nabavci ljubimca – nadohvat šape ili njuške uvek mora da ima količinu pitke i sveže vode, koja mu je potrebna.

Zbog svega toga, količina vode koja je potrebna psu varira. Varira i od njegove fizičke težine, ali i od drugih faktora, kao što su na primer nivo fizičke aktivnosti psa tokom dana, kao i od spoljašnje temperature, koja utiče na psa. Potrebe pasa za tečnostima biće povećane i ukoliko u njegovoj ishrani preovlađuje suva hrana, poput mesa ili industrijske dehidrirane hrane. Ona u sebi sadrži svega desetak odsto vlage, a za njenu razgradnju potrebno je mnogo više. Granule, koje najčešće dajemo svojim ljubimcima, takođe brzo dehidriraju organizam i usporavaju varenje, pa psi kojima su najčešće na meniju uzimaju više vode.

Kako znati da je vašem psu potrebna voda? Dahtanjem se on oslobađa telesne temperature, što je njihov način znojenja. Pad vode u telu psa, se prvo manifestuje suvim ustima, zatim zatvor, kao i problemi sa varenjem.

 

Tagovi: pas

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*