28.03.2017 - 11:03

Šest namirnica koje ni po koju cenu ne smete davati vašem psu

Spisak namirnica koje morate izbegavati

FOTO: pixabay
FOTO: pixabay

Svi znamo koliko psi vole da jedu, i vrlo često ni ne biraju hranu koja im se pruža. Zato je odgovornost vlasnika velika, a ona se sastoji u tome da za svog psa biraju hrana koja je zdrava i koja će mu pomoći da se razvija na pravi način.

Ipak, postoje namirnice koje su zaista štetne za vašeg najboljeg prijatelja, i zato dobro obratite pažnju na ovu listu namirnica koju nikako ne biste smeli da dajete svom psu.

Čokolada

Čokolada se pravi od plodova kakaoa koji sadrži hemijske elemente, koji su izuzetno štetni za vašeg kućnog ljubimca bilo da se radi o psu ili mački. Psi su češće žrtve čokolade, koja im ubrzava rad srca, pre svega zato što su veći ljubitelji slatkog od mačaka. Psi takođe imaju usporen metabolizam, pa im štetne materije duže ostaju u krvi.

Luk

Sve vrste luka su loše za pse. To se odnosi i na crni luk i na beli luk, kao i na praziluk. Simptomi trovanja mogu trajati od jednog dana do sedam dana, a sve u zavisnosti od toga koliko je luka vaš pas pojeo. Povraćanje, dijareja, bol u stomaku, srčani pritisak, kao i nedostatak apetita, su samo neki od simptoma trovanja lukom.

Makadamijski orašćić

Uzgajanje ove vrste oraščića je uglavnom u Australiji, ali to ne znači da ga nema na našem tržištu. Simptomi trovanja traju oko 12 sati, i uključuju povraćanje, gubitak koordinacije, groznicu, trešenje i bol u stomaku.

Grožđe i suvo grožđe

I grožđe i suvo grožđe mogu uzrokovati probleme vašem psu, a to je otkriveno tek poslednjih par godina. Naime, ustanovljeno je da psi nakon konzumiranja ove vrste voća imaju problema sa otkazivanjem funkcija bubrega. Ipak, ne reaguju svi psi na isti način, pa neki psi mogu da pojedu nešto grožđa, dok je za druge određena doza smrtonosna.

Ksilitol – šećerni zaslađivač

Ksilitol se koristi kako bi se zasladili razni proizvodi u prehrambenoj industriji, kao na primer žvake bez šećera, određeni lekovi na recept i slično. Postoji veliki broj slučajeva gde se pas otruje ksilitolom, pre svega zbog neznanja ljudi u kojim proizvodima se sve ova štetna supstanca nalazi.

Alkohol

Ovo vam ne moramo dodatno pojašnjavati. Alkohol je štetan i za ljude a ne samo za pse. Alkohol utiče na mozak psa, ali ima znatno štetnije dejstvo nego kod čoveka.

Tagovi: ishrana ljubimaca, pas

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*