Uhapšeni sudija ostaje član VSS

Blagoje Jakšić može da bude razrešen samo ako bude pravosnažno osuđen za zloupotrebu službenog položaja

  • 1

Visoki savet sudstva je utvrdio da nisu ispunjeni uslovi za razrešenje člana tog saveta, uhapšenog sudije Blagoja Jakšića. Sudija tvrdi da mu prete likvidacijom.

Sudija u pismu navodi da ima saznanja o "intreresantnoj dimenziji reforme pravosuđa". "Pismo je veoma zabrinjavajuće", kažu u Društvu sudija.

Jakšić je uhapšen 22. septembra 2011. pošto mu je VSS istog dana ukinuo imunitet. Od tada se nalazi u pritvoru, a Specijalni sud još nije odlučio o predlogu njegovih advokata da mu se uz jemstvo ukine pritvor.

"U konkretnom slučaju nisu ispunjeni uslovi za pokretanje postupka za prestanak funkcije člana Saveta razrešenjem koji su propisani Zakonom o VSS-a, kao ni uslovi za pokretanje postupka razrešenja sa sudijske funkcije propisani Zakonom o sudijama", navodi se u zaključcima Saveta.

Sudija Jakšić je suspendovan zbog krivičnog postupka koji se vodi protiv njega, a VSS može da ga razreši samo ukoliko Jakšić bude osuđen i to po pravosnažnosti presude.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević rekla je za Radio B92 da je Jakšić od dolaska u Visoki savet sudstva bio izložen pritiscima koji su za cilj imali da ga "stave pod kontrolu" i da su "vršeni pritisci i na Jakovljevićevu porodicu".

Ona je dodala da je potrebno što pre razjasniti rad Visokog saveta sudstva i slučaj sudija Jakšića.

"Sudovi ne mogu da rade u nepotpunom sastavu. Mogu da donose odluke većinom glasova ali ne mogu raditi ako nemaju pun sastav. Ovo nije obićan slučaj i treba ga razjasniti. Od ovog slučaja zavisi rad Visokog saveta sudstva, zavisi pozitivna ocena okandidaturi Srije za EU", rekla je Boljević.

On je do hapšenja radio kao sudija Prekršajnog suda u Beogradu. Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti Jakšića da je sa saradnicima pribavio protivpravnu korist 20 miliona dinara, dok je bio na čelu Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici.

Pritvoreni član VSS-a Blagoje Jakšić, koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja, poslao je pismo Društvu sudija Srbije i Udruženju javnih tužilaca u kome tvrdi da je protiv njega pokrenut "izrežiran progon".

"Isto tako, izrežiran je i krivični postupak u kojem sam, suprotno svim važećim normama i nespornim dokazima lišen slobode", napisao je Jakšić, i dodao da "režiseri i izvršioci javnog žigosanja...preduzimaju postupke i radnje suprotno važećim zakonima i sa ciljem da me i definitivno ućutkaju, ne prezajući ni od fizičke likvidacije".

Jakšić navodi da je o svom pismu obavestio ambasadora EU u Srbiji Vensana Dežera, ombudsmana i parlament.

"Želim da i vama ukažem na svu ozbiljnost situacije u kojoj se nalazim i u kojoj je sudija Milimir Lukić uopšteno govorio u svojoj pismenoj ostavci. U ovom pismu ne mogu iz lične bezbednosti da govorim o konkretnim događajima, načinu i vremenu vršenja pritisaka, i o licima koja su u tome učestvovala. To nisam učinio ni u pismima koje sam uputio navedenim institucijama. Moja saznanja mogu da daju jednu vrlo značajnu dimenziju na proces reforme pravosuđa" naveo je bivši član VSS-a.

Izvor: B92

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sladjana

    18. januar 2012 | 18:43

    Verujem da je izrežiran postupak jer smešno je da se nalazi u pritvoru zato što je sa "trojicom" referenata overio NEPOSTOJEĆI ugovor, tako su govorili u početku. Inače, u sudu se overavaju potpisi a za sadržinu ugovora odgovaraju ugovorne strane. Što se tiče VSS on može da održi sednicu u krnjem sastavu ali ne može da odlučuje. Ustav je tačno propisao magični broj sastava tog tela od 11 i odluke se donose većinom glasova svih članova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA