09.11.2015 - 20:42

OD OVE CIFRE ĆE VAM SE ZAVRTETI U GLAVI: Pogledajte za koliko je prodata najskuplja slika mačaka na svetu!

Milionerka iz San Franciska Kejt Birdsal Džonson je 1891. godine unajmila umetnika da joj naslika njene 42 omiljene mačke na jednom platnu. Ovo impozantno delo visoko 180 centimara, a široko 60 centimetara više prodato je ovih dana za rekordnu cenu

Foto: freeimages.com/alao dsd
Foto: freeimages.com/alao dsd

Milionerka iz San Franciska Kejt Birdsal Džonson je 1891. godine unajmila umetnika da joj naslika njene 42 omiljene mačke na jednom platnu. Ovo impozantno delo visoko 180 centimara, a široko 60 centimetara više prodato jeovih dana za rekordnnu cenu .

Procenjena vrednost slike bila je 300.000 dolara, ali je nepoznati ljubitelj mačaka i umetnosti bio spreman da izdvoji mnogo više novca. Slika je na aukciji prodata za neverovatnih 826.000 dolara!


Nije ni čudo što je neko bio voljan da potroši toliki novac na ovo delo s obzirom na njegovu starost, umetničku vrednost, ali i neverovatnu istoriju slike. U godini u kojoj je naslikana poslata je na Svetsku izložbu, a kada je 1906. godine preživela veliki požar neoštećena poslata je na turneju po Americi.

Kate Birdsal Džonson koja je naručila ovu sliku bila je žena Roberta Džonsona, bogatog naslednika. Ona je bila poznata kao jedna od većih mecena, obožavala je umetnost, a jedina veća strast od slikarstva bile su joj – mačke.

Gospođa Džonson je u svojoj letnjoj rezidenciji u Buena Visti imala 350  mačaka, koje su sve imale imena na koja su joj se odazivale, a o njima je brinula čitava četa slugu. Omiljena životinja joj je bio mačak Sultan, koga je kupila kada je bila u Parizu. Iako je njegov vlasnik isprva rekao da nije na prodaju bogata gospođa mu je platila tada ogromnih 3.000 dolara i Sultan je sa njom otišao preko okeana.

Foto: freeimages.com/ Patrizia Schiozzi

Foto: freeimages.com/ Patrizia Schiozzi

Kada je Kejt Džonson unajmila umetnika Karla Kalera da naslika njene omiljene mačke on je priznao da nikada pre nije imao takav zahtev. Proveo je tri godine radeći skice i konačno je završio sliku 1893. godine.

Slika je u XX veku često menjala vlasnike, a što se mačaka tiče gospođa Džonson je u testamentu ostavia 500.000 dolara da bi “osigurala blagostanje” svojim ljubimcima.

Tagovi: aukcija, Mačke, San Francisko, slikarstvo

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

3 komentara za OD OVE CIFRE ĆE VAM SE ZAVRTETI U GLAVI: Pogledajte za koliko je prodata najskuplja slika mačaka na svetu!