27.07.2017 - 08:45

PROPAO ZBOG MAJMUNA: Poznati fotograf bankrotirao jer su mu oduzeta prava na najpoznatiju sliku (FOTO)

Sud je verovali ili ne presudio u korist majmuna

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Dejvid Slejter, fotograf, je bankrotirao posle odluke suda da mu oduzme autorska prava na fotografiju na kojoj se nalazi jedan majmun koji je slikao sam sebe.

Naime, Slejter je otputovao u Indoneziju, kako bi slikao divlje životinje u njihovom prirodnom okruženju, i sve je bilo u redu dok nije naišao na prilično nestašne makaki majmune. Jedan od njih privučen zanimljivom stvarčicom, mu je oteo fotoaparat i tom prilikom fotografisao sam sebe.

Kada je Slejter povratio aparat shvatio je da u rukama ima neprocenjivo blago, pa ga je okačio na internet. Slika je postala toliko viralna, da se našla na sajtovima poput Vikipedije. Slejter je shvatio da bi sliku mogao da naplati, pa je odlučio da tuži sajtove, i tu nastaju njegovi problemi.

Naime, sud mu je oduzeo autorska prava na sliku, smatravši da na nju ima pravo majmun koji je napravio selfie. Oduzet mu je sav novac koji je zaradio prodajom prava na sliku, a PETA se zalaže da se novac iskoristi za poboljšanje uslova u kojima majmuni žive širom sveta.

Nakon svega, Slejter razmišlja da prestane da se bavi fotografijom, i da postane teniski trener.

FOTO: Monkey selfie/David Slater/Wikimedia

FOTO: Monkey selfie/David Slater/Wikimedia

Tagovi: makaki majmun

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*