06.07.2017 - 09:14

OVO POD HITNO MORA DA STANE: Turisti nehotice učestvuju u zlostavljanju slonova!

Jahanjem slonova podstičete njihovo zarobljavanje i maltretiranje

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Milioni ljudi žele selfi jašući slona, kupajući ga ili timareći, iz najbolje namere, ali nesvesno pomažu lov na slonove, njihovo zarobljavanje, kako bi turisti mogli da se druže sa njima.  Broj slonova koji je na taj način ulovljen je porastao skoro za trećinu u psolednjih pet godina.

Aktivisti organizacije Svetska zaštita životinja, posetili su preko 3000 slonova koji žive u takvim uslovima, i konstatovali su da  više od tri četvrtine njih živi u okrutnim uslovima. Mnogi su vezani lancima manjim od tri metra, i prisiljeni da stoje na pozornici u blizini bučnih puteva, publike i muzike.

Preko 160 kompanija u ovom trenutku se obavezalo da će prestati da prodaje karte, koje uključuju okrutnost prema slonovima, dok je TripAdvisor najavio prestanak prodaje aranžmana, u kojima turisti dolaze u direktan kontakt sa divljim životinjama, uključujući tu i jahanje slonova.

„Okrutni trend da se slonovi koriste za jahanje i pokazivanje raste. Želimo da turisti znaju da su mnogi od ovih slonova oteti od svojih majki kao bebe, prisiljeni da prođu težak trening, kao i da žive u teškim uslovima“, saopštio je Jan Smit Burbak, aktivista ove organizacije.

„Postoji potreba za edukacijom turista kao i za regulisanjem turističkih ponuda koje uključuju divlji životinjski svet“, dodao je on.

Istraživanje koje je sprovedeno od novembra 2014. do maja 2016. na teritoriji Tajlanda, Laosa, Kambodže, Šri Lanke, Nepala, i delova Indije, pokazalo je da od 3000 slonova samo njih 200 živi u koliko toliko prihvatljivim uslovima. Situacija je posebno dramatična na Tajlandu, gde se slonovi upotrebljavaju kao turistička atrakcija više nego u svim ostalim zemljama zajedno.

U izveštaju se takođe navodi da postoji mali broj mesta gde slonovi žive u prihvatljivim uslovima. Ovakva mesta se nazivaju „spasilačkim centrima“.

Tagovi: slon

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*