05.07.2017 - 12:14

NAUČNICI DIGLI UZBUNU: Pingvini na Antarktiku pred izumiranjem

Klimatske promene do kraja veka pingvine dovode u opasnost

FOTO: pixabay
FOTO: pixabay

Pingvini su na Antarktiku preživeli blizu 45 hiljada godina, adaptirajući se na širenje leda, i fluktuacije ledenog mora, tokom milenijuma dramatčnih klimatskih promena. Pingvini su bili otporni na sve ove promene, ali je novo istraživanje Univerziteta Delaver ukazalo na to da su oni u narednom periodu veoma ugroženi.

Megan Simino, poznati okeanograf, utvrdila je da 60% staništa koja sada naseljavaju pingvini, neće biti odgovarajuće za život ovih životinja do kraja 21. veka. Posebno je ugrožen Adeli pingvin, blizak rođak Carskom pingvinu, sa kojim je istovremeno i jedini stanovnik Antarktika. Oni se naseljavaju na kopnu tokom leta na južnoj hemisferi, a tokom zime prilaze bliže moru kako bi mogli da se hrane.

Kombinacijom istraživanja na terenu, i satelitskih snimaka, istraživači su uspeli da naprave jasnu sliku u kakvom su se položaju nalazili pingvini tokom trideset godina, od 1981. do 2010. godine. Dobijenim podacima istraživači su uspeli da identifikuju stanje kolonija iz godine u godinu, kao i da identifikuju i predvide trendove tokom narednog perioda.

Naučnici su ovom metodom uspeli da identifikuju različite trendove na različitim lokacijama. Neke kolonije su ostale u ovom periodu skoro bez 80% pingvina, dok je kod nekih zabeležen rast, a u nekima je broj ostao isti ili sličan. U kolonijama gde je zabeležen drastičan pad primećen je i drastična promena klime, u odnosu na istorijske pokazatelje.

Istraživači su uspeli da razviju statističku formulu koja povezuje klimu i broj pingvina u kolonijama, povezujući stanje mora, i koncentracije leda u njemu sa brojem pingvina. Rezultati su uključeni u projekciju buduće klime, kako bi se izračunao kvalitet staništa pingvina do kraja ovog veka.

Mnogi istraživači veruju da će klima uticati na pingvine na dva načina. Preko kvaliteta i kvantiteta hrane kao i preko dostupnosti pogodnih naselja za život.

„Promena temperature i klimatskih uslova, znači i pad brojnosti ribe i krila, kao osnovnih namirnica koje pingvini koriste. Kada učestaju kiše na Antarktiku, to će biti loše za pingvine, jer njihovim jajima ne odgovara da leže u vodi“, objasnila je Simino.

Tagovi: pingvin

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*