24.06.2017 - 10:03

TRAMP JE POTPUNO POLUDEO: Grizliji više nisu zaštićena životinja?

Američka administracija donela skandaloznu odluku

FOTO: pixabay
FOTO: pixabay

Odeljenje za lov i ribolov američke administracije, povuklo je nakon 42 godine grizlije sa liste ugroženih životinja. Broj grizlija je narastao na preko 700, od svega 136 koliko ih je bilo 1975. godine.

“Kao neko ko je odrastao u Montani, mogu da vam kažem da su ovo zaista lepe vesti za sve one koji se bore za prava životinja u okrugu Jeloustoun”, izjavio je Rajan Zinke, sekretar odeljenja.

“Ovo je veliki uspeh za sve nas. Predstavlja kulminaciju decenijskog rada svih struktura, i kao stanovnik Montane, ponosan sam na ono što smo postigli zajedno”, dodao je on.

I dok će griziliji koji stanuju u okviru nacionalnog parka Jeloustoun i dalje biti zaštićeni, oni primerci koji se nalaze izvan parka neće biti, i oni će se moći slobodno loviti. Ipak, ne ove godine.

Za ovu odluku nemaju svi razumevanja. Centar za biološku različitost, za prestanak zaštite grizlija kao ugrožene vrste, okrivljuje Trampovu administraciju.

“Tragično je što je Trampova administracija skinula zabranu lova sa ovih prekrasnih životinja, samo da bi zadovoljila grupu trofejnih lovaca koji žele da love grizlije”, rekla je Andrea Santarsiere, jedan od glavnih zastupnika ove organizacije.

“Ova neverovatno neodgovorna odluka ignoriše biološka istraživanja i nauku kao takvu. Zabrana je dala rezultate, ali potpuno obnavljanje ove vrste zahteva dug put”, dodala je ona.

Tagovi: grizli

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*