Vanredni izbori u Grčkoj u aprilu

Iako su izbori trebali da budu u februaru, od toga se odustalo zbog usvajanja programa štednje

  • 0

U Grčkoj će vanredni parlamentarni izbori biti održani tokom aprila ove godine, pošto bi do tada prelazna vlada trebalo da kompletira reforme sistema kako bi zemlja izbegla bankrot.

Premijer Lukas Papadimos je izjavio u intervjuu "Njujork tajmsu" da bi izbori trebalo da se održe tokom aprila, ali nije precizirao datum.

Koalicija tri partije, koje podržavaju sadašnju prelaznu vladu tehnokrate Papadimosa, dogovorile su se u novemebru da se izbori održe sredinom februara, ali se od toga odustalo kako bi se vladi dalo još vremena da do kraja usvoji program štednje na čemu insistiraju u Evropskoj uniji. To je preduslov za dobijanje novih kredita od Međunarodnog monetarnog fonda i fiansijskih institucija Evropske unije.

Konzervativna Nova demokratija Antonisa Samarasa insistira da se izbori održe što pre, pošto sve poslednje ankete potvrđuju da će ta stranka dobiti najviše glasova na izborima. Popularnost socijalističkog PASOK-a , koji je dve godine bio na vlasti, u stalnom je padu, što je dovelo do unutrašnjih previranja u toj partiji. Lider stranke i doskorašnji premijer Jorgos Papandreu najavio je ostavku pa bi PASOK u martu trebalo da dobije novog predsednika.

PASOK još uvek plaća cenu nepopularnim merama štednje koje je njegova vlada morala da preduzma u poslednje dve godine kako bi se izbegao bankrot zemlje. To je izazvalo nezapamćeni talas štrajkova koji su nastavljeni i u ovoj godini.

Izvor: Tanjug

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA