08.02.2016 - 21:54

NAJJAČI STVOR NA PLANETI: Sparkiju ni munje ni gromovi ne mogu ništa! (FOTO)

U julu 2013. godine, žena biolog Keren Viste Sparkman je proveravala stado bizona u Ajovi, kada je primetila da jedan bik stoji potpuno sam, izdvojen od svih.

FOTO: KAREN VISTE-SPARKMAN, USFWS // FLICKR
FOTO: KAREN VISTE-SPARKMAN, USFWS // FLICKR

Kada je prišla bliže i izanalizirala situaciju, imala je šta i da vidi. Iako bizoni umeju tako da se ponašaju tokom sezone parenja, to nije bio slučaj. Ovaj mužjak je bio potpuno spržen.

Sparki, kako ga je nazvala, doživeo je udar groma direktno u rame. Taj udar ostavio je neizbrisiv trag na ovoj prelepoj ugroženoj životinji. Na tom mestu nema dlake, a i dosta je smršao, iako živi na pašnjaku, pa mu hrane ne nedostaje. Nije se očekivalo da će mnogo dugo ostati živ, a pošto je udar groma stvar prirode, gospođa Viste Sparkman je odlučila da dopusti prirodi da stvari teku svojim tokom.

Samo ga je posmatrala. Ali, ono što se onda dogodilo je zaista neverovatno, jer su Sparkijeve rane počele da zaceljuju, on je počeo da se kreće, pase.

FOTO: KAREN VISTE-SPARKMAN, USFWS // FLICKR

FOTO: KAREN VISTE-SPARKMAN, USFWS // FLICKR

Više od dve godine kasnije, Sparkiju ide sjajno, i sada je već legenda u svetu biologa. Preživeo je gotovo nemoguće. Ima 11 godina, oko pola tone (što znači da je mršaviji od ostalih bizona), ali je i dalje jak.

Naravno, jasno je po čemu je Sparki dobio ime, jer spark na engleskom znači varnica. Svaka čast za ovo čudo prirode!

Tagovi: biologija, bizon, grom, sparki

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 komentar za NAJJAČI STVOR NA PLANETI: Sparkiju ni munje ni gromovi ne mogu ništa! (FOTO)

  1. Spark says:

    Mene je udarila struja na vagonu, 2003 God. 25.000 volti, 4 meseca u bolnici u Beogradu, presadjivanje koze. Preziveo sam sa opekotinama 1,2,3 stepena, 80% tela. Pozz za Bizona!