03.01.2016 - 10:57

KAMILU JOVANU GREJE PEĆKA: Zbog minusa vanredne mere u zoo-vrtu u Jagodini!

Radnici Zoološkog vrta u Jagodini su usled izuzetno niskih temperatura, koja se prethodnih dana spuštala i na minus 14, prinuđeni da zagrevaju prostorije u kojima boravi kamila i druge životinje koje ne podnose veliku hladnoću, a svim životinjama je pojačana ishrana.

Veterinar jagodinskog zoo-vrta Vladimir Jovanović, izjavio je da su temperature u zoološkom vrtu, koji se nalazi na Đurđevom brdu nedaleko od grada, do tri stepena niže nego u gradu zbog čega moraju dodatno da vode računa o životinjama.

Jovanović je kazao da se temperatura vazduha meri na svakih sat vremena.

- Kamila Jovana ovih dana nije bila baš dobro, a i stara je 23 godine, tako da smo morali da joj damo terapiju i ubacimo peć u prostoriji u kojoj boravi tokom zime. Inače, do sada joj to nije bilo potrebno, čak i kada je, pre nekoliko godina, bilo minus 25 stepeni – kazao je Jovanović.

Veterinar Jovanović navodi i da su sve životinje dobro i da je najveći problem to što se životinjama ledi voda za piće.

- Stalno moramo da vodimo računa da imaju pitku vodu. Tokom ovih hladnih dana životinjama je pojačana ishrana – kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima, niske temperature odgovaraju bengalskim tigrovima, sibirskim kozama, foki, lamama, dok se žirafa Jovanča nalazi u zimovniku koji se zagreva.

- Temperatura prostorije u kojoj je žirafa ne sme da padne ispod 10 stepeni. Greju se i zimovnici u kojima su majmuni. Samo japanski makaki može da bude napolju i kada je ovako hladno, objasnio je Jovanović.

U Zoološkom vrtu u Jagodini, koji je otvoren 2006. godine, živi više od 500 primeraka 80 životinjskih vrsta.

(Ljubimci Telegraf/Ag)

Tagovi: jagodina, kamila, niske temperature, žirafa, zoološki vrt

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*