09.06.2015 - 13:35

BEOGRAĐANI, AKO VIDITE ZMIJU NE PANIČITE! Evo šta treba da uradite …

Ukoliko primetite ovog gmizavca nemojte ih napadati niti ubijati jer su zaštićena vrsta, a sve što je potrebno je da pozovete Veterinu Beograd, policiju, službu za vanredne situacije, Hitnu pomoć ili komunalnu policiju

Foto: forum.krstarica.com
Foto: forum.krstarica.com

Građani koji primete zmiju treba da se sklone i obaveste nadležne službe, izjavio je danas direktor Veterine Beograd Budimir Grubić, ističući da na teritoriji glavnog grada u protekle dve-tri godine nije zabeležen nijedan ujed zmije.

Grubić je rekao da je juče primećena jedna zmija “ribarica” u delu grada ka Višnjičkoj Banji posle čega je dežurna ekipa nakon dojave za sedam minuta stigla na lice mesta. Govoreći o zmiji, koja je proteklog vikenda primećena u parku u novobeogradskom Bloku 70, on je istakao da je to, takođe, bila “ribarica” koja je neotrovnica i bezopasna i nalazi se najčešće pored vode.

– Ove godine u martu su, kako je rečeno, zbrinute dve zmije, u aprilu šest, u maju 17, a u junu do sada osam zmija. Zmije se najčešće pojavljuju u junu, julu, avgustu i septembru, mada je bilo pojava i u decembru, odnosno januaru - rekao je Grubić i dodao da prosečno tokom sezone ima oko 50 prijava u vezi sa pojavom zmija.

On je naveo da za pet-šest godina nije zabeleženo da je sa kamionom ili automobilom zmija dospela u Beograd i da je najčešća pojava “ribarica”, “smukova” i “vodenih zmija”, odnosno “belouški”.

Grubić je objasnio da zmija niko ne treba da se plaši, niti da ih ubija, jer su zaštićena vrsta, da se ti gmizavci boje ljudi i da uglavnom beže, a da je zanimljivo da strahuju i od pasa. Dovoljno je javiti telefonom Veterini Beograd, policiji, službi za vanredne situacije, Hitnoj pomoći ili komunalnoj policiji.

Foto: Veterinabeograd.rs

Foto: Veterinabeograd.rs

Govoreći o najezdi zmija u poslednjih desetak godina, zbog klimatskih promena, u Beogradu, Čačku, Kragujevcu, Jagodini i drugim mestima, Grubić je precizirao da u Srbiji postoji 10 vrsta zmija. Od tih 10 vrsta tri su otrovnice – “poskok”, “šarka” i “riđoka”, kojih ima uglavnom van Beograda, u područjima od Aranđelovca ka ruralnim delovima, gde je mnogo toplije i ima krša i kamena, rekao je Grubić.

Brojevi telefona službi kojima se možete javiti za slučaj da primetite zmiju na teritoriji Beograda

Služba komunalne zoohigijene i hitne intervencije  - 011 329-30-99

Policija - 192

Služba za vanredne situacije - 011/2812011; 2812016

Hitna pomoć – 194

Komunalna policija -  0800-110-011

(Telegraf.rs / Tanjug)

Tagovi: Beograd, veterina beograd, zmije

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

5 komentara za BEOGRAĐANI, AKO VIDITE ZMIJU NE PANIČITE! Evo šta treba da uradite …

 1. marko says:

  Greška u tekstu- Kod nas postoje dve vrste otrovnica a to su Šarka i Poskok. U tekstu je pomenuta i Riđovka ali to je u stvari Šarka ili (V. b. berus).

 2. Hitman says:

  Ma ja cu je pojesti! :)

 3. Marko cg says:

  Ne panicite..uzmite je za kucnog ljubimca..nosite kuci odmah hahaha

 4. Blade says:

  Zmije pa sta? Na pecanju ih vidjam stalno.nemam strah od zmija nego od ljudî,njih izbegavam kad mogu.