07.05.2014 - 22:27

INVAZIJA ALBINO ZMIJA: Kraljevske zmije okupirale Kanarska ostrva!

Na ostrvu Gran Kanarija, najvećem u tom španskom arhipelagu, već je eliminisano na hiljade kalifornijskih kraljevskih zmija koje su se tu umnožile zbog povoljne klime

Foto: southerncaliforniakingsnakes.weebly.com
Foto: southerncaliforniakingsnakes.weebly.com

Kanarska ostrva bore se sa invazijom albino kraljevskih zmija koje prete da istrebe retku vrstu guštera, te su vlasti u pomoć pozvale i strane stručnjake.

Te male zmije koje mogu biti različitih boja, a dostižu dužinu od najviše 1,8 metara, na ostrvu su uglavnom varijetet albino – bele su, sa svetlo žutim prugama i ružičastim očima.

Ta zmija je vrlo rasprostranjena u SAD. Albino kraljevske zmije su bezopasne za ljude, ali su opasne za druge životinjske vrste i predstavljaju opasnost za džinovskog guštera sa Gran Kanarija, rekao je za agenciju Frans pres ekolog Ramon Galo, koji vodi kampanju za suzbijanje zmija.

Džinovski gušter sa ostrva Gran Kanarija jedinstvena je vrsta, a zmije se šire po celom ostrvu i ugroziće je, rekao je on.

“Radi se o spasavanju biodiverziteta Kanarskih ostva, što je jedno od najvećih vrednosti koje ta ostrva imaju za svet. Kanarska ostrva su biološka laboratorija i zmije prete jednom od najvažnijih vrsta” arhipelaga, rekao je Galo.

Ramon Galo koji je za svoju kampanju dobio američka sredstva 2011. rekao je da su od 2007. oko 2.000 zmija ubili šumski čuvari, pojedinci ili jastrebovi ili trenirani psi.

Ali i dalje su brojne tako da će medjunarodni stručnjaci razmatrati taj problem na seminaru na temu “upravljanje invazivnim egzotičnim reptilima” koji se ovih dana održava u Las Palmasu, na ostvu Gran Kanarija.

(Ljubimci Telegraf/Beta)

Tagovi: albino zmije, gušteri, Kanarska ostrva, kraljevska zmija, Španija

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

2 komentara za INVAZIJA ALBINO ZMIJA: Kraljevske zmije okupirale Kanarska ostrva!