10.04.2019 - 09:13

Uklanjanje kandži kod mačaka nekad je neophodno, ali mučno: Ovo su sve posledice toga

U slučajevima grebanja nameštaja i ostalih stvari vlasnici često pribegavaju jednoj čudnoj praksi, a to je uklanjanje kandži kod mačaka

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Naši ljubimci su ravnopravni članovi naše porodice od samog početka, ali da budemo iskreni – nekada zaista umeju da naprave problem! Dešava se da nestašne mačke “preurede” naš dom tako što sruše ili čak unište neki deo nameštaja. To zavisi od karaktera i navika životinje. U slučajevima grebanja nameštaja i ostalih stvari vlasnici često pribegavaju jednoj čudnoj praksi, a to je uklanjanje kandži kod mačaka.

Šta je uklanjanje kandži kod mačaka (declawing) i kako se sprovodi

Uklanjanje kandži kod mačaka predstavlja proceduru u kojoj se maci zauvek eliminišu kandže. Mnogi posmatraju ovaj proces kao bezazlen, sličan skraćivanju noktiju kod ljudi. Međutim, istina je mnogo drugačija. Pri uklanjanju kandži zapravo se vrši amputacija poslednje kosti na prstu mačke. Radi poređenja: to je ista situacija kao da bi čoveku uklonili poslednju kost na prstu – falangu. Zvuči čudno, zar ne?

Ova procedura obavlja se kod veterinara: skalpelom ili laserski. Rane se zatvaraju ušivanjem ili hirurškim lepkom, a šape se previjaju.

Postoji još jedna vrsta procedure – tendonektomija, pri kojoj se hirurški uklanja jedan deo tetive u prstu mačke, tako da ona ne bi mogla da izvlači kandže. Iako se smatra da tendonektomija nije toliko bolna kao trajno uklanjanje kandži, istraživanja Američke veterinarske asocijacije pokazuju da ona može imati slične komplikacije i posledice kao uklanjanje kandži.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Posledice odstranjivanja kandži

Gledajući sa aspekta jedne mačke (ali i naučno), grebanje je normalno ponašanje. Svrha ovih radnji nije da nešto unište ili da se svete, već je to način na koji mačke uklanjaju mrtve ćelije sa svojih kandži, obeležavaju teritoriju ili vežbaju i rastežu svoje mišiće. Sa ovom praksom mačke kreću od svoje 8. nedelje života.

Ova hirurška intervencija može imati brojne posledice po mačku:

Bol – posledica operacije može da bude akutni i hronični bol. Zbog svoje prirode i karaktera, mačka će ga teško pokazati, ali jedan od pokazatelja je izbegavanje kretanja. Jak bol može narušiti imuni sistem mačke i zato može doći do pojave bolesti.

Post – operativne komplikacije – uklanjanje kandži spada u bolnije i teže operacije pa se kao posledica može javiti krvarenje, urastanje kandži, infekcije, paraliza i mnoge druge.

Emocionalni stres – ova posledica u ponašanju javlja se usled nemogućnosti životinje da se ponaša na način koji joj je prirodan. 59-78% mačaka i dalje ispoljava oponašanje grebanja čak i nakon uklanjanja kandži. Takođe, primećeno je da mačke posle ove procedure mogu imati problem sa održavanjem ravnoteže, i da postaju manje društvene.

Pisali smo najviše o negativnim stranama uklanjanja kandži, a šta je sa pozitivnim? S obzirom na to da je reč o bolnoj operaciji sa brojnim mogućim fizičkim i psihičkim posledicama, pozitivne strane i ne postoje. Baš iz tog razloga je ova procedura zabranjena u nekim državama. Svaki veterinar bi trebalo da, pre pribegavanja ovakvoj meri, edukuje vlasnika o tome šta ona tačno podrazumeva i koje su posledice. Takođe, dužan je da mu predoči i moguće alternative.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Koje su alternative uklanjanju kandži

Ukoliko vaša maca “kidiše” na nameštaj ili druge stvari u stanu, ne morate odmah ići na najbolru soluciju – uklanjanje kandži. Nudimo vam i nekoliko alternativa.

Grebalica za mačke – omogućite mački da “vežba” na nekoj od brojnih vrsta grebalica.
Skraćivanje kandži – potpuno drugačije od uklanjanja, a vrši se na svakih nekoliko nedelja.
Navlake za kandže – postoji i opcija navlaki za kandže, koje se prave u raznim bojama i menjaju se na nekoliko nedelja.

(Telegraf Ljubimci/apetit.rs)

Tagovi: kandže, mačka

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*