18.01.2019 - 15:23

7 načina da vidite da li je vaša mačka ljuta na vas, jer i one ponekad mogu biti loše raspoložene

Dobro je znati i prepoznati te momente

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Mačke možda nisu u stanju da razgovaraju sa nama, ali su ipak odlične u uspostavljanju komunikacije. Kada je maca srećna, to se i te kako da primetiti – ona nam okreće svoj stomačić, glasno prede, mazi nas šapicama i nežno trepće očima. Preslatko. Ali šta onda kada maca nije srećna sa nama?

Dobro je znati i prepoznati te momente jer smo, pre svega, svi mi robovi svojih mačaka i želimo da izgladimo svaku nesuglasnicu sa njima, ali, takođe, želimo da izbegnemo susret sa njihovim kandžama. Obe stavke su vrlo važne.

Isto kao što mačke koriste govor tela i ispuštaju razne zvuke da pokažu da se osećaju prijatno sa nama, na iste načine one pokazuju i bes ili iritiranost.

- Uznemirena mačka je upravo to – mačka koja počinje da vam daje upozorenja da prestanete sa tim što radite – kaže dr Margaret Gruen sa Djuk univerziteta, u intervjuu za Ketster.

- Možete primetiti da kreće da se odaljava, maše repom ili stavlja šapu na vas. Ne morate posedovati veštinu čitanja misli da biste prepoznali raspoloženje svoje mačke, jer će vam ona potpuno jasno davati signale.

Zapamtite, iako je potpuno normalno da se vaša mačka naduri s vremena na vreme (vi ste cimeri, najbolji prijatelji, a nadasve osobe od poverenja), ako se to dešava često, onda ipak valja istražiti i naći tačan uzrok te promene.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Za početak, obratite pažnju na određene tačke na njenom telu. Ako pri dodiru određenih delova tela ona deluje uznemireno, to bi moglo da ukazuje i da ona oseća bol, a ne da je samo besna. U tom slučaju, treba proveriti sa veterinarom da li je sve u redu.

Evo 7 načina da proverite da li vaša mačka ljuta na vas – jer niko ne želi ljutu macu u svom krilu.

Dajte im malo prostora

Ako se neko naduri na vas, to je jasan pokazatelj da ste se prema toj osobi ophodili onako kako njoj ne prija. Nemojte biti iznenađeni ako vaša mačka uradi istu stvar. Ukoliko je ljuta, ona može napustiti prostoriju u kojoj se nalazite, izbegavati da vam prilazi blizu i jednostavno gleda vaše pokrete iz daljine. Mačke vole da imaju svoj prostor, za slučaj da ih nešto dosađuje ili stresira, ili dođe do nekih promena u njihovom dnevnom ritualu.

Rep koji govori sve

Mačkin rep je direktna antena koja pokazuje njeno unutrašnje stanje. Prema tome, ako je vaša mačka ljuta, vi ćete to jasno primetiti. “Rep koji se brzo kreće napred-nazad ili je spušten, u niskom položaju, može biti pokazatelj neke iritiranosti kod mačaka”, objasnio je iHeartCats. “Dlaka na repu je takođe nakostrešena”. Takođe, ako počnu da udaraju repom, njihovo raspoloženje je verovatno prešlo iz nervoznog u besno, i to je znak da bi mogle postati i agresivne. Ovo je jasna indikacija da maca nije srećna sa vama, tako da je bolje da joj se sklonite sa puta.

Sve je u ušima

Pored toga što ih koriste da vas čuju, one takođe iskazuju emocije uz pomoć njih. Ako se macine uši spuste ili “prilepe” uz glavu, to bi moglo da znači da su loše raspoložene. Naš savet: klonite se nervoznih životinja dok se opet ne oraspolože.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Da pređemo na fizički deo

Jeste li ikad videli jako besnu macu? Krzno po celom njenom telu se nakostreši, a ona se pretvori u pufnu, pa onda čak može izgledati da je luk njenih leđa veći nego što jeste.

Koliko god da izgledaju pufnasto i neodoljivo, ovo je jasna indikacija da su besne ili spremne da se pobiju.

Sa druge strane, nekad se toliko saviju i skupe ramena, da izgledaju mnogo manje nego što zaista jesu. Ako primetite ovakve pokrete, uverite se da nema drugih faktora u okolini koji bi mogli da izazovu ovo ponašanje (npr. neka druga životinja u domaćinstvu koja bi mogla da joj predstavlja pretnju).

Režanje i siktanje su univerzalni jezik

Ne treba da budete ekspert da mačke da biste prepoznali da, ako mačka reži ili sikće, verovatno nije srećna zbog vas ili nečega što radite. Grubo režanje (duboka, guturalna vokalizacija koja je drugačija od mjaukanja) jasan je pokazatelj takve situacije. Ista stvar važi i za siktanje, koje je mačkin način da kaže: “Beži od mene”. Poslušajte ih, prekinite da radite ono što ste do sad radili – maženje, igranje i sl – i dajte joj malo prostora.

Uobičajeno mahanje šapom

Skoro svaki vlasnik ovih neodoljivih krznenih životinja iskusio je grebanje tokom maženja sa njima. To može biti nežno mahanje šapicom ili, pak, grebanje kandžama od koga polazi krv – sve to zavisi od same mačke i toga kako je raspoložena. U svakom slučaju, to može sugerisati da ona hoće da se udaljite i da je pustite da bude malo sama.

Zlo oko

Iako je manje izražen u odnosu na čitavo telo, sam mačkin izraz lica može biti dovoljno eskpresivan da prepoznate kako se ona oseća. Da li vas je vaša pufnasta loptica ikada pogledala i vi ste već znali šta to znači? Ponekad se njen bes može prepoznati samo na osnovu tog suptilnog pogleda. Drugi pokazatelj besa je širenje zenica. Međutim, treba uzeti u obzir i druge faktore kada su same zenice u pitanju, jer se ovo dešava iz više različitih razloga.

(Telegraf Ljubimci)

Tagovi: ljubimci, Ljutnja, mačka, osećanja, ponašanje

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*