20.07.2017 - 08:30

NE, VAŠA MACA NE MOŽE SAMA DA ODRŽAVA DLAKU: Odlazak na grumiranje je stvar higijene!

Ne dozvolite da vaše mace urastu u sopstvenu dlaku

FOTO: PIxabay
FOTO: PIxabay

Poznato je da su mace veoma pedantne životinje, koje same dosta računa vode o svojoj dlaci, ali je i njima nekada potrebna pomoć grumera, pogotovo onima sa dugom dlakom u vreme linjanja.

Vlasnici mačaka u Srbiji uglavnom ne vode računa o tome kada je maci potrebno češljanje dlake, pa je kod grumera dovode u jako teđkom stanju.

“U najvećem broju slučajeva mace su „ućebane” do kože, pa su grumeri prinuđeni da ih ošišaju veoma kratko. Prvenstveno iz zdravstvenih razloga, a onda i zato što gotovo nijedna maca ne može da istrpi raščešljavanje toliko umršene dlake”, objašnjava Dijana Đondović, vlasnica beogradskog salona Royal groom.

Šišanje mačaka zna da bude veoma komplikovan proces, pre svega zbog mačjeg nestašnog karaktera, a zatim i činjenice da je njihova koža veoma osetljiva i da se može lako poseći.

Osim grumiranja, skraćivanje noktiju, i redovno kupanje su takođe obavezni za svaku mačku, kako bi njena higijena bila na najvišem mogućem nivou.

“Koliko bi često trebalo kupati macu zavisi od vrste dlake, kože, načina života i zdravstvenog stanja mačke. Kad je reč o kupanju, naše najčešće mušterije su dugodlake mace i preporuka je da salon posete četiri puta godišnje. U kućnim uslovima je vlasnicima veoma teško da ih okupaju, jer je poznato da većina maca baš i ne voli vodu. Pomoć je naročito potrebna u sezoni linjanja, jer profesionalci znaju najbolje načine da pomognu. Kozmetika koja se koristi mora biti baš za mace i preporuka je da pre kupanja isečete nokte svom ljubimcu”, dodala je ona.

Tagovi: mačka

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*