15.03.2017 - 11:32

KAKO DA SAČUVATE ZUBE VAŠOJ MAČKI? Evo u čemu ljudi najčešće greše kod ishrane svog ljubimca

Niste ni sanjali da ovo šteti zubima vaše mačke

macka na krevetu
FOTO: pixabay.com

U suštini mačke su lovci, predatori, koje se hrane u prirodi, ali osim preživljavanja održavaju svoju unutrašnju i spoljašnju higijenu, na način koji je prilagođen životu u prirodi. Kada je mačka kućni ljubimac, ona naravno nema sve uslove života kao kada živi u prirodi, pa je zbog toga neophodno da vlasnik obrati pažnju na određene segmente, a pre svega na zube kako bi mačka ostala zdrava.

Mačke imaju oštre zube, a u prirodi njihovu oštrinu i čistoću održava pre svega lov, i suva hranu koju jedu tokom svog života. U kući im se vrlo često daje mokra hrana, koju mačke zaista lakše savladavaju, ali ona loše utiče na njihove zube. Naravno, potrebno im je davati suvu hranu, nešto žilaviju, kako bi one mogle da se izbore sa njom, da je pojedu, i na taj način da jačaju svoje zube i da ih čuvaju.

Osim načina ishrane, pranje zuba je takođe način da pomognete vašoj mački. Naravno, znamo da je to zahtevan posao, jer oprati zube mački bez otpora neće biti baš tako jednostavno, ali je ovo porebno raditi pa će se i maca tokom vremena navići na ovaj običaj. Nemojte preterivati u ovome, jednom u desetak dana je sasvim dovoljno da održite čistim zube vašoj mački.

Ove dve taktike vam mogu uštedeti novac koji bi ste inače potrošili na veterinara, tako da odmah počnite da ih upražnjavate. Vaša mačka će vam biti zahvalna.

Tagovi: ishrana ljubimaca, Mačke

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*