09.02.2016 - 21:18

BRŽA OD GEPARDA, SKORO: Upoznajte domaću mačku koja trči i do 50 km/h! (VIDEO)

Egipatska Mau mačka izgledom neodoljivo liči mačkama sa zidnih prikaza drevnog Egipta. Neki ih smatraju potomcima svetih egipatskih mačaka, ali za nastanak vrste kakvu znamo danas najzaslužnija je ruska princeza Natalija Trubeckoj koja je živela u Italiji, a potom i u Americi.

FOTO: Commons Wikimedia
FOTO: Commons Wikimedia

Naime, tokom poseta Kairu svideli su joj se uzorci tamošnjih uličnih mačaka te je jednu od njih donela u Italiju, gde ju je ukrstila s lokalnim macom. Tri godine kasnije emigrirala je u SAD gde se nastavila baviti uzgojem i gde je ovu vrstu i registrovala kao egipatske Mau mačke.

Egipatska Mau je vrlo živahna, aktivna, privržena i zaigrana maca. Osim što je zaigrana treba joj puno pažnje i maženja. Ne voli da bude sama.

Najvažnija karakteristika joj je vitko telo, uska klinasta glava lagano zaobljenih kontura i elegantne dugačke noge, kao i prekrasno tačkasto krzno. Tačke su velike ili manje i jednako su raspoređene po telu. Krzno joj je kratko, svileno i sjajno.

Oči su joj bademastog oblika, karakteristične zelene boje. Uši srednje velike, uspravno smeštene na glavi.

Mau se zbog svog vitkog tela kreće lagano, gipko i brzo. Brus Fogl, veterinar i autor brojnih knjiga o mačkama navodi kako je reč o najbržoj kućnoj mački koja može da dostigne brzinu od 50 km/h. Zbog kratke dlake vrlo se lako održava i neguje.

Upoznajte ove mačje ‘kraljice’ i malo izbliza …

(Ljubimci Telegraf/index.hr)

Tagovi: egipatska mau, Gepard, mačka, Mačke

Ostavite komentar

Komentar možete poslati koristeći i naloge:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 komentar za BRŽA OD GEPARDA, SKORO: Upoznajte domaću mačku koja trči i do 50 km/h! (VIDEO)

  1. .... says:

    Imam i ja jednu macku koju je pre godinu dana prezivela veoma jak udara automobila na jednu stranu glave i nemam pojma kako je prezivela… Ne kazu cabe macka ima 9 zivota